Voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie stelt dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. Het deelt de voetzool in in zones die corresponderen met delen in het lichaam. De massage van deze zones herstelt de energiedoorstroming in het hele lichaam.
Men kan ook aan de voetzool voelen met welk corresponderend orgaan er iets mis is. Voetreflexologie gaat ervan uit dat energiedoorstroming de basis is van onze gezondheid en dat ziekte het gevolg is van energieblokkeringen. Reflexzonetherapie komt oorspronkelijk uit China.

Hoe werkt voetreflexologie?

Zones op je voeten staan in verbinding met organen en weefsels van het lichaam. Die zones noemen ‘reflexzones‘.
De voetreflexoloog gebruikt drukpunttechnieken. Dit wil zeggen dat hij/zij met duim en vingers  druk uitoefent op bepaalde punten. 

voetreflexologie

Voetreflexologie zorgt voor een onbelemmerde energiedoorstroming in het hele lichaam. Deze doorstroming is de basis van onze gezondheid.

Het proces dat voetreflexologie op gang brengt stimuleert ook het zelfgenezend vermogen. Het versterkt ook je immuniteit.

Wat doet voetreflexologie voor je?

 1. Je ontspant en relaxt.
 2. Het bevordert je bloedcirculatie.
 3. Het stimuleert je lymfedrainage .
 4. Het voert je afvalstoffen beter af.
 5. Je immuunsysteem versterkt.
 6. Je zenuwstelstel kalmeert.
 7. Het reguleert je hormonale werking.
 8. Je verlicht je pijn(en).
 9. Je verhoogt het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
 10. Je kan je meer bewust worden van onderliggende problemen.

Voor wie?
Zowel voor gezonde als voor zieke mensen.
Bij gezonde mensen werkt het stimulerend en preventief.
Bij zieke mensen kan het een genezingsproces bevorderen en symptomen verminderen.

Let op: Voetreflexologie is geen medische behandeling. Het kan wel een aanvulling zijn van de klassieke geneeskunde en soms een aangewezen alternatief.

Tip: Het is beter om losse kledij te dragen, want ik masseer ook de onderbenen.

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over reflexologie?

Wetenschappelijk onderzoek in de V.S. en rondom de wereld duidt op mogelijke voordelen van reflexologie, vooral wanneer het gaat om pijnbestrijding, relaxatie, en het verminderen van psychologische symptomen, zoals angst en depressie.

Omdat de gevoerde onderzoeken van wisselende kwaliteit zijn, moet er nog meer onderzoek gebeuren op hoog niveau.

Een groot review door Kunz and Kunz (2008) vatte 168 onderzoeksstudies samen en samenvattingen van kranten en meetings van over de hele wereld. Veel van die studies hadden hun oorsprong in Chinese en Koreaanse krantenreviews.  Al die onderzoeken hadden informatie over de frequentie en duurtijd van de reflexologiebehandeling. Gebaseerd op die studies die ze recenseerden, concludeerden Kunz and Kunz dat reflexologie een effect kan hebben op:

 • specifieke organen

Bijvoorbeeld, fMRI scans toonden een verhoogde bloedcirculatie naar de nieren en darmen.

 • symptomen

In het bijzonder werden positieve veranderingen genoteerd in de werking van de nieren bij nierdialysepatiënten.

 • relaxatie

Door middel van een EEG dat de alfa en theta golven meet in de hersenen, zagen onderzoekers dat de bloeddruk en het angstniveau was verlaagd.

 • Pijn verminderen

27 studies toonden een positief resultaat voor het verminderen van pijn bij bvb. aids, pijn aan de borst, periferale neuropathie of suikerziekte, nierstenen, en osteoarthritis.

INTERNETBRON

© 2016 Regents of the University of Minnesota. What Does the Research Say about Reflexology? Geraadpleegd op 6 november 2020. https://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/reflexology/what-does-research-say-about-refloxology

Voetreflexoloog Nancy De Mits | Voetreflexologie in Gent